31 Temmuz 2011 Pazar

Bu görüşmeden sonra Kayseri’nin ileri gelenleri Şeker Fabrikasında kuruluş toplantısını yaparlar. Bu toplantıda Erciyesspor, Sanayispor ve Ortaanadoluspor kulüplerinin birleşmesi kararlaştırıldı. Çeşitli kulüplerimizin tüzüklerinin temini için mektuplar yazılır. Daha önce Eskişehir’de Vali Muavini olan Osman Gümrükçüoğlu Eskişehir’e giderek Eskişehirspor’un tüzüğünü getirdi. Tüzük komisyonunda Eskişehirspor ve Fenerbahçe’nin tüzükleri incelettirildi. Eskişehirspor’un tüzüğü bünyemize uydurularak Mücahit Pekçetinkaya tarafından daktilo edildi. Şehrin ileri gelenleri bir araya gelerek bir genel kurul düzenlenir. Bu Genel Kurulda yapılarak, 01 Temmuz 1966 tarihinde KAYSERİSPOR’un kurulun kuruluş işlemi resmiyette tamamlanmış olur. Forma rengi ise Lav edilen ERCİYESSPOR’un renkleri olan SARI - KIRMIZI oybirliği ile kabul edilir. Kulübün arması da, Mavi renkler ile ERCİYES DAĞI altında ise Sarı zeminde Kırmızı K ve Kırmızı Zeminde Sarı S harfi altında ise 1966 yılı yazmaktadır. İsmi Logosu ve Forma rengi kabul edildikten sonra Bir dilekçe ile Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı kanalı ile Ankara Genel Müdürlüğüne gönderilir. Zamanın Futbol Federasyon başkanı Merhum Şeref Apak geç kalındığından ikinci lige alınamayacağımız cevabını bölgeye gönderir.
Şaban Cenkci, Rauf Işıldar, M.Necdet Soner, Seyfi Gözübüyük, Aydemir Doğan, Şevki Karamete’den kurulu transfer komitesi sporcu aramaya çıkarlar. Kulübün iskeleti olan Erciyesspor’lu ve Sanayspor’lu sporcular yanında 4-5 lira transfer ücreti ile 15 sporcu alınır. Sporcuların aylıklarının ödenmesi içinde Şeker Fabrikası 5 sporcuya, Sümer Fabrikası 4 sporcuya ve Pancar Kooperatifi ise 2 sporcuya aylıklarının ödenmesi için istihdam edilir. İlk futbolcu transferini ise Kaleci Muharrem ile yaptılar. Kaleci Muharrem Kayserispor’un ilk transfer edilen futbolcusu olarak tarihi geçti. Daha sonra Yeşildirekspor’dan Oktay ve Zeki’yi transferleri gerçekleşti. Kayseri Demirspor’dan İsmet, Erciyesspor’dan Rahmetli Oktay Aktan (Aynı zamanda Kayserispor’un ilk Kaptanı oldu.) ve Mustafa transfer edildi. Kayseri Amatör Kümede oynayan bir çok futbolcu profesyonel yapılarak Kayserispor’un Kadrosu oluşturulmuş oldu. 1966-1967 sezonundu 2.Lig kırmızı grupta maçlarına başladı. İlk Maçı Kayseri’de Ankara Toprakspor ile oynadı. Bu maçı Yener’in 17.Dakikada attığı gol ile 1-0 galip geldik. Bu gol Kayserispor’un ilk golü olarak tarihi geçti. Kayserispor ilk sezon şu 11 ile oynadı. 1- Muharrem, 2- İlhan, 3- Oktay, 4- Şevki, 5- Nejat, 6- Erdoğan, 7- Orhan 8- Yener, 9- İsmet, 10- Numan ve 11 Celal onbiri ile mücadele etti. İlk sezon olan 1966-1967 sezonunda 16 takımlı ligde Kayserispor 30 Maçta 9 galibiyet, 9 Beraberlik ve 12 mağlubiyet aldı. 21 gole karşılık kalemizde 33 gol yedik. Toplamış olduğumuz 27 puan ile ligi 10.sırada tamamladık.
1972-1973 Sezonunda Trabzonspor’un önünde ligi Şampiyon tamamlayarak Türkiye 1.ligine çıktık. 2 sezon ligde mücadele ettikten sonra 1974-1975 sezonunda ligi son sırada tamamlayarak 2.Türkiye ligine düştük. İleriki sezonlarda 1978-1979 sezonuna kadar 2.ligde başa oynadık. 1978-1979 sezonunda Gaziantepspor’un ardında ligi 2.sırada bitirdik. Arjantinde 1978 Dünya Kupası oynanmış ve yeni bir oyun düzeni ile mücüdele eden Hollanda’nın TOTAL futbol denen oyun sistemini Kayserispor Teknik Direktörü Tamer Kaptan Kayserispor’da uyguladı. Ligin bitiminde 66 gol atarak Avrupa’nın Liverpool’den sonra sezonun en fazla gol atan 2.takımı olarak tarihe geçtik. Statü gereği Beyaz grup ikincisi olan Ankaragücü ile İzmir’de karşı karşıya gelmemiz gerekiyordu. TRT’nin Televizyondan Naklen yayınladığ İzmir’deki bu maçı Kayserispor 3-0 kazanarak 2.defa 1.lige çıktık. Yine aynı sezon Türkiye Kupasında Galatasaray ile eşleştik. Çeyrek Finalde İstanbuldaki ilk maçı Yılmaz Yavman’ın 59.dakika attığı gol ile 1-0 yendik. Galatasaray’lı yöneticiler bunun bir kaza olduğunu ve Kayserispor’u eleyeceklerini belirttiler. 2.maç ise 0-0 berabere bitti ve Kayserispor tarihinde ilk defa Türkiye Kupasında Yarı final oynadı. Yarı finalde Kayseri’de Adana Demirspor’a 2-0 yenildik. İkinci maç ise Adana’da 0-0 berabere bitti. 1978-1979 sezonu Kayserispor için çok önemli bir sezonda Tesisleşmeyi yapmış ve 1.ligde o tarihte Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın dahi tesisleri bulunmazken harika bir tesis kazandırılmıştı. 1979-1980 sezonunda başarılı olamayarak 15.olarak yine küme düştük.
1984-1985 sezonunda Konyaspor’un önünde tekrar 3.defa 1.lige şampiyon olarak çıktık. Yine aynı hatalar yapılmış ve yanlış transfer politikaları ile 1985-1986 sezonunda son sıraya alarak küme düştük. Yalnız bu düşüş gerçekten çok kötü günlerin geldiğinin habercisi idi. 1986-1987 sezonunda şampiyonluğu Adana Demirspor’a kaptıran Kayserispor kadroyu bozdu. Dönülmez bir hata ile karşı karşıya kaldı. 1987-1988 sezonunda ligi güç bela 7.sırada tamamladı. Takım tamamen gençleştirilmiş ve tecrübesiz bir takım meydana gelmişti. 1988-1989 sezonunda yine hatalar yapıldı. Geçen sezon ligi 7.sırada bitiren takım dağıtıldı. Özkeş ve Recep Aydınspor’a Rıdvan Çeçen Kahramanmaraşspor’a gönderilmiş. Tecrübeli olarak Kaptan Orhan Naci Akyüz ve Mustafa Dil kalmıştı. Bir çok oyuncu ise başka takımlara gitmişti. Bu sezon tam 8 hoca ile çalışarak kırılması zor bir rekora imza attık. Zamanın Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinbulut’un Kayserispor’a uzak durması ve desteklememesi,beklenen sonu geciktirmedi. Ligi sonuncu sırada yer alarak Kayseri için kara bir leke olarak 3.Türkiye ligine tarihinde ilk kez düştük. 1989-90 sezonunda Gençlerbirliğinden Halil İbrahim Eren ve Hayrettin Altun transfer edildi. Buna rağmen Hatayspor’un şampiyon olduğu ligde 3.sırayı aldık. 1990-1991 sezonunda başkanlığı, Belediye Başkanı Niyazi Bahçecioğlu geldi. Büyük destekler sağlayarak iyi bir ekip dizdi. Gençlerbirliğinden Şirin, Siirt Köy Hizmetlerinden Ayhan, Antalyaspor’dan eski Gençlerbirliğinde oynamış Ateş Muammer, Sarıyerden Esat, Kırıkkalespor’dan Mustafa Çapanoğlu, Kastamonuspor’dan Necip transfer edildi. Çok rahat bir şekilde Çubukspor’un önünde ligi Şampiyon olarak 2.Türkiye ligine çıktık. 1991-1992 sezonunda Teknik Direktör olarak Nevzat Güzelırmak ile anlaşıldı. Transferler ses getirmeye başladı. Geçen sezon forma giyen Muammer ile anlaşıldı. Beşiktaş’tan Milli Kaleci Fatih Uraz, Bursaspor’dan Beyhan Çalışkan, Fenerbahçe’den Önder, Eskişehirspor’dan Nasır ve Metin gibi oyuncular transfer edildi. Sezon arasında kamp dönüşü gelen trafik kazası haberi ile şehir adeta yıkıldı. Kayserispor Antrönerlerinden Metin Parlaroğlu, Metin ve Nasır hayatlarını kaybettiler. Bu oyuncuların Yerine Galatasaray’dan Metin Yıldız ve 2 oyuncu alındı. Petrolofisi ile yapılan şampiyonluk mücadelesinde tarihi bir puan farkı ile Şampiyon olarak Türkiye 1. ligine 4.defa çıktık. Bu sefer hata yapılmamalı idi. 1992-93 sezonunu 12., 1993-94 sezonunu 12. 1994-1995 sezonunu 11.olarak tamamladık. 1995-1996 sezonunu 17.sırada tamamlayarak küme düştük. Kadro dağıtılmadı ve rahat bir şekilde Samet Aybaba yönetimindeki takım, grubunda 1.olarak Yükselme grubuna kaldı. Karabükspor’un ardından 2.olarak tekrar 1.lige 5.yükseldik. 1997-98 sezonunda yine yanlış transfer politikası ile aynı hatalar yapıldı. Sezona çok iyi başlayan ekibimiz sonraki haftalarda şike maçlarının hortlaması ile bir anda 16.olarak 38 puanla averajla küme düştük.
1998-1999 sezonunda Yükselme Grubu 4.sü ve Antalya’daki maçlarda Y.Yozgatspor’a 1-0 yenilerek elendik. 1999-2000 sezonunda ise Yükselme grubuna çıktık. Ama bu sefer 9.sırada kaldık. 2000-2001 sezonunda ise yükselme grubunda bile çıkamadık. Klasman grubu 1.olarak Antalya’daki maçlara katıldı. Malatyaspor’a 1-0 yenilerek yarı finalde elendik. 2001-2002 seonunda liglerin statüsü değişti ve 20 takımlı 2.Lig A Kategorisi oluşturuldu. Bu ligi Kayserispor 9.sırada tamamladı. 2002-2003 sezonuna büyük umutlar ile başlayan Kayserispor Teknik Direktör olarak Celal Kıbrızlı ile sezona girdi. Rize Maçına kadar iyi götüren hoca Ardı ardına mağlubiyetler sonunda görevine son verildi. Yerine getirilen Reha Kapsal ile takım biraz toparlanır gibi olsada. Mersin ve Erzurum mağlubiyetleri Kayserispor’u hedefinden saptırdı. Sakaryaspor ve Rize beraberliği ile şampiyonluk zora sokuldu. Rize maçından sonra 3 maç saha kapatılması neticesinde Reha Kapsal’ın görevine son verildi. Yerine getirilen Mustafa Çapanoğlu son kurtarıcı olarak başarılı olamadı. Son 6 maçta 18 puan toplaması gereken Kayserispor 13 puan topladı ve ligi 59 puan ile 5.sırada tamamladı. Sezon sonunda Çapanoğlu ile yollarını ayırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler